Stan staat sinds kort in het Oxford English Dictionary (OED). Ruim zestien jaar nadat het nummer van Eminem verscheen is Stan een officiële term voor een bijzonder fanatieke fan.

Stan staat in het OED omschreven als "een overijverige of obsessieve fan van een bepaalde beroemdheid". Het woordenboek koppelt het ontstaan van het woord aan Eminems hit uit december 2000.

In het nummer, dat de rapper met zangeres Dido maakte, heeft Eminem het over een fanatieke fan. Als de rapper niet snel genoeg antwoordt op een brief van Stan, stopt hij zijn zwangere vriendin gekneveld in de kofferbak van zijn auto en rijdt een brug af. Stan en zijn vriendin komen om het leven.

Beluister het nummer Stan van Eminem
Beluister het nummer Stan van Eminem

Hit

Stan leverde Eminem 'Slim Shady' in onder meer Australië, Canada en Groot-Brittannië een nummer 1-hit op. In Nederland kwam het nummer niet verder dan de derde plek in de Single Top 100, in de Top 40 bleef Stan steken op de tweede positie.

Arjen Lubach en Janine Abbring maakten als Slimme Schemer en Tido een Nederlandstalige parodie op Stan, Jelle. Ook die versie werd een hit in Nederland.