Het Frans Hals Museum en De Hallen in Haarlem zijn achter de schermen al één organisatie, maar willen dat vanaf komend jaar ook voor het publiek worden. Samen gaan ze de naam Frans Hals Museum voeren.

In 2019 krijgen beide gebouwen ook een fikse opknapbeurt. Directeur Ann Demeester presenteerde de plannen donderdagavond aan de Haarlemse gemeenteraad.

Het automatisme dat oude kunst wordt getoond aan het Groot Heiligland (Frans Hals) en hedendaagse kunst aan de Grote Markt (Hallen) wordt daarnaast doorbroken. Op beide plekken komen presentaties met nieuwe én oude kunst.

"Het nieuwe Frans Hals Museum denkt als een kunstenaar, door de grenzen van tijd en ruimte heen", zegt Demeester. Het imago van het Frans Hals is klassiek en een beetje stoffig, vindt de organisatie zelf. Dat moet nu ook gaan veranderen.

Spijker

De Hallen kwam deze week nog in het nieuws doordat een medewerker een portret van een spijker van de hand van Bas van Wieringen per abuis had overgeschilderd. De medewerker had het niet als kunst herkend.

Met de spijker wilde Van Wieringen laten zien wat je bij kunst niet ziet, bijvoorbeeld de spijker waaraan een schilderij hangt. In De Hallen is toevallig de tentoonstelling Humor. 101 jaar lachen om kunst te zien, maar een woordvoerder bezweert dat het een echt bedrijfsongeval is en geen stunt.