Schouwburgen en concertzalen boeken iets hogere omzet in 2016

De schouwburgen en concertzalen die lid zijn van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) hebben over 2016 met 523 miljoen een iets hogere omzet geboekt dan in 2015 (522 miljoen). 

Dat komt vooral door meer verhuur en horeca, maar de theaterfunctie heeft daar niet onder geleden.

Het aantal voorstellingen en concerten op VSCD-podia in Nederland bleef met bijna 28.000 speelbeurten gelijk aan dat van 2015. Er werden zo'n 10 miljoen bezoeken aan gebracht.

De podia in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) en in de zuidelijke regio (Zeeland, Brabant en Limburg) zagen de bezoekersaantallen iets stijgen: respectievelijk met 1,9 procent en met 1,1 procent.

Planken

Populaire muziek is voor 18,5 procent verantwoordelijk voor het aanbod. Toneel en cabaret & kleinkunst volgen met 16,5 procent en 16 procent. Klassieke muziek nam 12 procent van het aanbod voor haar rekening. Literaire en amateuroptredens maakten ieder voor 11 procent deel uit van het gebodene, gevolgd door musical en operette met 7 procent. Dans en beweging en muziektheater zetten ieder 4 procent van het totale programma op de planken.

De VSCD viert maandag dat ze zeventig jaar geleden werd opgericht door vijf schouwburgen, toen om samen kolen in te kunnen kopen.

Lees meer over:
Tip de redactie