Zuid-Afrika-tentoonstelling in Rijksmuseum trekt 120.000 bezoekers

De tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 in het Rijksmuseum heeft meer dan 120.000 bezoekers getrokken.

Zondag 21 mei was de tentoonstelling voor het laatst te zien.

Het Rijksmuseum presenteerde hiermee voor het eerst een grote tentoonstelling over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland. De tentoonstelling maakte veel reacties los, zowel in de pers als bij bezoekers. Onder meer uit wetenschappelijke kring kwam er kritiek.

Zo zouden er te weinig zwarte Zuid-Afrikaanse curatoren zijn aangetrokken en zou de tentoonstelling te veel op het verleden zijn gericht. "De tentoonstelling maakte vele reacties los, zowel in de pers als bij bezoekers'', meldt ook het Rijksmuseum zelf.

Bij de presentatie in februari zei museumdirecteur Taco Dibbits: "De tentoonstelling laat de mooie en minder mooie kanten zien van de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika.''

Hedendaagse kunstenaars

Naar aanleiding van de tentoonstelling verwierf het Rijksmuseum werk van drie hedendaagse kunstenaars die elk op eigen wijze verschillende perspectieven op deze geschiedenis laten zien.

Zo verwierf het Rijksmuseum een kunstwerk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Simangaliso Sibiya. Uitgenodigd door de Thami Mnyele Foundation Amsterdam maakte hij het kunstwerk Reflex your hope, geïnspireerd op de tentoonstelling Goede Hoop.

Marlene Dumas

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo schonk een aantal van de foto’s uit de serie 1994 en via een particuliere schenker ontving het Rijksmuseum zes aquarellen van Marlene Dumas. Zowel de foto’s als de aquarellen maakten onderdeel uit van de Goede Hoop-tentoonstelling.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie