Grote expositie over Luther in Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent in Utrecht houdt van 22 september tot en met 28 januari een grote expositie over Maarten Luther. 

Op 31 oktober van dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat hij zijn legendarische 95 stellingen op de kerkdeur in het Duitse Wittenberg spijkerde. Daarmee legde hij de basis voor de Reformatie.

Het Catharijneconvent wil Luther, zijn werkwijze, zijn tijd en tegenstanders van zoveel mogelijk kanten belichten.

Met name zijn 'marketing' wordt over het voetlicht gebracht: "Hoe lukte het Luther om van onbekende monnik uit te groeien tot de icoon van de Reformatie? Welke vernieuwende propagandamiddelen wist hij vijfhonderd jaar geleden in te zetten voor de campagne die hij voerde? Hoe wist hij zóveel mensen te bereiken en overtuigen van zijn ideeën? Op welke wijze ontketende Luther de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis?'', vraagt het museum zich af.

In Duitsland zelf wordt de gebeurtenis groots en breed in herinnering geroepen en is er inmiddels zelfs heuse Luther-merchandise: voor de liefhebbers bijvoorbeeld een Luther-badeend (zonder stellingen) en een Luthertje in playmobilvorm (met zijn belangrijke Bijbelvertaling in het Duits in de hand).

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie