Recordprijs voor beeld Constantin Brancusi betaald

Een beroemd werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi heeft maandag op een veiling van Christie's in New York een recordbedrag opgeleverd. 

Een liefhebber betaalde voor La Muse Endormie (De slapende muze, afbeelding) 57,4 miljoen dollar (ruim 52 miljoen euro).

Volgens de New York Times ging het hardnekkige gerucht dat het liggende, bronzen vrouwenhoofd uit 1913 gekocht is door mediamagnaat David Geffen. Deze ontkende dat zelf. Brancusi maakte verschillende versies van dit beeld, de eerste in 1909-1910 in marmer. Dit was een vroeg afgietsel in brons, een van de zes, en in een uitstekende staat. Kenners schatten de waarde vooraf op 22,5 à 31,5 miljoen euro.

Impuls

Het bieden op de Brancusi gaf de veiling van impressionistische en moderne kunst een flinke impuls. Uiteindelijk veranderde ruim drie kwart van de ingebrachte stukken van eigenaar, voor in totaal 262 miljoen euro. Het schilderij 'Femme assise, robe bleue' (Zittende vrouw, blauwe jurk) van Pablo Picasso was goed voor ruim 41 miljoen.

De nazi's haalden het portret van Picasso's toenmalige muze Dora Maar in 1940 weg bij galeriehouder Paul Rosenberg, maar het Franse verzet voorkwam het transport naar Duitsland.

Lees meer over:
Tip de redactie