Janine van den Ende nieuwe voorzitter Stichting Literatuur prijs

Janine van den Ende volgt vertrekkend voorzitter Paul Kleyngeld van de Stichting Literatuur Prijs op.

Kleyngeld heeft, bij de start van de 25ste editie van de door de stichting ingestelde Libris Literatuur Prijs, aangekondigd zijn functie neer te leggen nu hij de statutair vastgelegde leeftijd van 70 jaar heeft bereikt.

Van den Ende, die al juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs is, laat in een persbericht weten: "Ik hoop van harte een bijdrage te kunnen leveren aan een positief klimaat waarin auteurs de eer kunnen blijven ontvangen voor uitzonderlijke literaire inspanningen. Bovendien verheug ik mij erop om, samen met het bestuur, onze schouders te zetten onder de komende viering van het 25-jarig bestaan van de prijs."

Libris Literatuur Prijs

Kleyngeld nam in 1986 het initiatief voor de instelling van een belangrijke jaarlijkse literaire prijs voor het Nederlands taalgebied: de Libris Literatuur Prijs. Hij werd hiervoor geïnspireerd door de positieve uitstraling van de Booker Prize, de belangrijkste literaire prijs in het Angelsaksisch taalgebied.

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar en wordt toegekend door een vakjury. De winnaar ontvangt een cheque van € 50.000 en een bronzen legpenning van kunstenares Irma Boom. Op 8 mei 2017 werd de prijs toegekend aan Arthur Birney voor zijn roman De tolk van Java.

Tip de redactie