Adriaan van Dis wilde in Mona-reclame spelen voor een ton

Adriaan van Dis (70) werd ooit gevraagd om in een reclame van toetjesproducent Mona te spelen. Het aanbod werd ingetrokken, waarschijnlijk omdat de Nederlandse schrijver een te hoog bedrag voor zijn diensten vroeg.

"Eén keer wilde ik het wel, samen met Hugo Claus. Hij of ik, dat weet ik niet meer, werd gevraagd om een Mona-toetje te eten", vertelt Van Dis in gesprek met de Vara Gids

"Toevallig waren we allebei enorme snoepkousen, dus we zeiden: 'Goed, maar dan willen we daar allebei honderdduizend gulden voor hebben.' We hebben nooit meer iets van ze gehoord."

Van Dis, die in 2015 zowel de Libris Literatuurprijs als ook de Constantijn Huygens-prijs ontving, meldt zich deze week met zijn nieuwe werk In het buitengebied. Een boek waarin onder andere zijn eenzaamheid en ouderdom centraal staan.

"Als je oud bent en alleen woont, zijn er bepaalde plekjes waar je nét niet bij kunt. Dan kun je wel met de badborstel aan de slag, maar wat dóét het met je? Dat vind ik een interessante gedachte om te exploreren."

Schreeuwen

Hoewel de voormalig Zomergasten-presentator vaak alleen is, raakt Van Dis nooit in paniek: "Maar ik doe 's avonds wel de deur op slot. En verder kan ik ontzettend goed schreeuwen. Ik ben een keer benaderd door drie onverlaten en toen heb ik zo hard geschreeuwd, ze stóven weg. Daar kan geen fluitje tegen op. En hoewel ik nu een beetje ben afgevallen, is het ook zo dat als ik op iemand ga zitten, diegene niet meer overeind komt."

Lees meer over:
Tip de redactie