Columniste Ebru Umar heeft de Pim Fortuyn Prijs gekregen. Ze kreeg de prijs zaterdag in Rotterdam uit handen van Rita Verdonk tijdens een herdenking van de in 2002 doodgeschoten politicus. 

Umar krijgt de prijs voor "haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien, ook voor haar privéleven", aldus het juryrapport.

Umar, die voor Metro en Libelle schrijft, werd vorig jaar wereldnieuws nadat ze openlijk kritiek had geuit op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze werd in Turkije gearresteerd en mocht het land drie weken niet verlaten. In haar columns waarschuwt ze geregeld voor de "lange arm van Ankara". 

De Pim Fortuyn Prijs is een onderscheiding voor opiniemakers, politici of bestuurders die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdragen. Het is de derde keer dat de prijs wordt toegekend. De twee andere genomineerden waren weblog GeenStijl en publicist en jurist/politicoloog Machteld Zee. Vorig jaar won schrijver Leon de Winter.

Tijdens de bijeenkomst bij het standbeeld van Fortuyn in Rotterdam wordt herdacht dat de LPF-politicus zaterdag vijftien jaar geleden in Hilversum werd doodgeschoten. 

De bijeenkomst en herdenking trokken honderden mensen naar Rotterdam. Om 18.06 uur, het exacte tijdstip van de moordaanslag, werd twee minuten stilte in acht genomen. Ook op het mediapark in Hilversum werd stilgestaan bij de moord op de politicus door Volkert van der Graaf.