Met een nieuw museum in Brussel over de naoorlogse Europese geschiedenis hoopt het Europees Parlement de belangstelling, vooral van de jeugd, aan te wakkeren voor de Europese samenwerking.Eu opent 

Het Huis van de Europese Geschiedenis, dat ruim 55 miljoen euro heeft gekost, wordt 6 mei geopend door parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Het museum wil "een beter begrip van de Europese geschiedenis bevorderen en het debat over het Europees integratieproces stimuleren". Er zijn naast tentoonstellingen ook onderwijsprogramma’s waarmee de initiatiefnemers het debat over Europa hopen te stimuleren.

Controversiële onderwerpen als migratie of de Europese identiteit worden niet geschuwd. Zo wordt scholieren gevraagd te discussiëren over de vraag waarom mensen hun leven riskeren om naar Europa te komen.

Ook rond de Bolkesteinrichtlijn, genoemd naar de Nederlandse oud-EU-commissaris, is in het gratis museum een activiteit ontwikkeld. Die maatregel werd in 2003 ingevoerd om betalingen binnen Europa goedkoper te maken.