Schrijvers Benny Lindelauf en Ali Benjamin hebben de Gouden Lijst 2017 gewonnen. Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor en Benjamin voor Suzy en de kwallen.

Aan de prijs voor jeugliteratuur is een bedrag van 1.500 euro verbonden. De vakjury werd gevormd door Evy van Raak, Ingrid Bon, Jörgen Apperloo, Jozefien de Leest en voorzitter Janneke van der Veer.

Lindelauf won in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en Benjamin in de categorie vertaalde boeken. Over Hoe Tortor zijn vissenhart verloor, schrijft de jury: "Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast."

De jury noemt het boek van Ali Benjamin ontroerend. "Suzy en de kwallen is een in heldere taal geschreven verhaal over rouwverwerking, een thema dat op buitengewoon originele wijze is uitgewerkt. De bijna obsessieve wijze waarop Suzy bezig is met haar kwallenonderzoek is niet alleen invoelbaar, het ontroert ook, zonder dat het pathetisch of sentimenteel wordt. Suzy en de kwallen is een compleet boek dat in alle opzichten overtuigt en raakt."