Volgens acteur Gijs Scholten van Aschat is Jude Law zonder moeite tijdelijk deel geworden van Toneelgroep Amsterdam (TGA). De Britse ster repeteert op dit moment met het Nederlandse gezelschap voor de voorstelling Obsession.

"Het is ontzettend leuk", vertelt Scholten van Aschat (57). "Jude is one of the guys. TGA is een heel hechte groep, dat is iets dat ze in Londen niet echt kennen. Bij de meeste gezelschappen worden de acteurs per voorstelling ingehuurd."

Die saamhorigheid van het ensemble is de kracht van het gezelschap, stelt de acteur.

"We staan er met elkaar, niet voor onszelf. Dat verschil zie en voel je als publiek - net zoals bijvoorbeeld bij het Nederlands elftal."

Brad Pitt

De Engelstalige productie vertelt over een zwerver (Law) die samen met zijn minnares Hanna (Halina Reijn) een plan smeedt om haar man Joseph (Scholten van Aschat) te vermoorden.

Het is niet de enige internationale productie waar Scholten van Aschat zijn naam aan heeft verbonden. Binnenkort komt de oorlogssatire War Machine uit op Netflix, waarin de acteur een scene deelt met Brad Pitt.

"Natuurlijk is het heel eervol om voor zo’n groot buitenlands project gevraagd te worden", erkent hij. "Je wordt ingevlogen naar Abu Dhabi en opgehaald met mooie auto's. Maar als je eenmaal op de set staat is er geen verschil tussen Brad Pitt of bijvoorbeeld Jacob Derwig. Je geeft elkaar een hand, repeteert en neemt de scene op." 

De acteur is nog steeds bang dat hij wellicht de eindmontage niet heeft gehaald, iets dat Nederlanders in bijrolletjes in grote Hollywood-producties eerder overkwam.

"Maar ze belden laatst voor de juiste spelling van mijn naam. Dat lijkt toch een goed teken."

Accent

Scholten van Aschat is al bijna acht jaar vast verbonden aan TGA, wat zijn mogelijkheden voor films en series beperkt, ook in het buitenland. Hij moest eerder bijvoorbeeld een rol in Dogville van Lars von Trier laten schieten. Toch werkt hij met een taalcoach aan zijn Engels.

"Vooral het vinden van het juiste accent kan lastig zijn. Zeker in Londen moet het publiek toch niet gaan denken: wat staat die Hollander goed zijn best te doen om mooi Engels te spreken."

De acteur staat open voor elk aanbod uit het buitenland. "Maar ik ben de jongste niet meer, ik ben niet heel bewust de rest van mijn carrière aan het plannen. Ik beoordeel elke kans op zijn eigen merites: vind ik het leuk om te doen, is het een mooi project? In die categorie valt War Machine. Maar ik heb niet de illusie dat mij nog grote gloriejaren in Hollywood wachten."

Obsession is in juni in theater Carré in Amsterdam te zien. War Machine staat vanaf eind mei op Netflix.