Het Fries Museum in Leeuwarden heeft 14 van de 150 persoonlijke bezittingen van Mata Hari (1876-1917) gekocht tijdens de veiling op maandag.

Het museum kocht onder meer het geboorteboek van haar kinderen, een rammelaar van zoon Norman en een broche die ze vlak voor haar arrestatie weggaf aan een vriend. 

Mata Hari, die in werkelijkheid Margaretha Geertruida Zelle heette en uit Leeuwarden kwam, was een danseres die in de Eerste Wereldoorlog werd terechtgesteld op verdenking van hoogverraad, ze zou een spionne zijn. De voorwerpen, die maandag werden verkocht voor ruim 45.000 euro, waren in het bezit van de nazaten van haar eerste echtgenoot, Rudolph MacLeod.

Expositie

Vanaf 14 oktober 2017 is de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje over Zelle te zien in het Fries Museum in haar geboorteplaats. "De persoonlijke voorwerpen zijn dan voor het eerst te zien voor het grote publiek, precies een eeuw nadat Margaretha werd gefusilleerd", beloofde het museum dinsdag.

Bijzonder object dat werd afgehamerd is een kroontjesbroche, vertelt een woordvoerder van het veilinghuis. "Die gaf ze vlak voor ze werd gearresteerd aan een militair. Ze voelde toen kennelijk al nattigheid. Ze vroeg die militair het sieraad aan haar dochter te geven. Deze militair, ene Herre, traceerde de dochter een paar jaar later maar die bleek toen onder onduidelijke omstandigheden al overleden in haar slaap. Inmiddels was Mata Hari gefusilleerd. De broche ging terug naar MacLeod die hem aan zijn laatste vrouw heeft gegeven."