Henk Schiffmacher (65) geeft toe dat het nemen van een tatoeage geen teken van verzet meer is. De bekendste tatoeëerder van Nederland erkent ook zijn eigen rol in die ontwikkeling. 

"Nu komen er kinderen mijn winkel binnen die hun ouders laten betalen. Dat was vroeger ondenkbaar", zegt Schiffmacher in gesprek met De Telegraaf.

"Toen was de tattoo een teken van verzet, iets dat je ouders niet mochten zien."

Door zijn pionierswerk in Nederland werd Schiffmacher ook internationaal bekend en heeft hij sterren als Herman Brood, de Red Hot Chili Peppers en Lady Gaga van inkt voorzien.

Rommel

Schiffmacher, die maandagavond zijn 65e verjaardag in de Amsterdamse Paradiso viert, heeft zijn vak de laatste decennia erg zien veranderen. "Toen ik begon had ik zes of zeven collega's, nu zijn er in Nederland zo'n duizend winkels. Daar zit veel rommel tussen."

Daarnaast mist hij enigszins het saamhorigheidsgevoel dat hij vroeger ervoer: "We kenden elkaar allemaal - in tegenstelling tot nu."

Voor zijn verjaardagsfeest heeft hij veel collega's uitgenodigd en wil hij de oude banden weer aanhalen. "Van degenen die zijn gestorven, komen de kinderen. Hun erfgoed leeft in hen voort."