Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en TextielMuseum Tilburg maken dit jaar kans op de Museumprijs.

De prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld gaat dit jaar naar een culturele instelling die er het beste in slaagt zijn eigen design- en/of modecollectie aan een groot publiek te tonen.

Bezoekers kunnen vanaf maandag tot en met 30 april stemmen op een van de kanshebbers, die een vakjury heeft uitgekozen. De winnaar, die een bedrag van 100.000 euro wint, wordt bekendgemaakt op donderdag 11 mei.

Jean Cocteau

Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch wil het bedrag gebruiken voor een tentoonstelling over Jean Cocteau in 2018, TextielMuseum Tilburg heeft de wens het geld te investeren in een weefmachine waarmee bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen maken. Museum Boijmans Van Beuningen wil een of meerdere aankopen doen op het gebied van hedendaags design.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Zo won vorig jaar Nationaal Monument Kamp Vught, toen oorlogsmusea kans maakten.

De Museumprijs wordt sinds 1990 uitgereikt op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.