Thomas Acda speelt hoofdrol in Fiddler on the Roof

Cabaretier en acteur Thomas Acda is binnenkort voor het eerst in een musical te zien. Hij speelt het komende seizoen de hoofdrol Tevye in de musical Fiddler on the Roof (Anatevka). 

Dat heeft de Stichting Theateralliantie, een samenwerkingsverband van acht grote Nederlandse theaters, woensdag bekendgemaakt.

Fiddler on the Roof vertelt over een arme, Joodse melkboer en zijn vijf dochters. Het stuk, waarin onder meer het wereldberoemde nummer If I Were A Rich Man zit, was al een aantal keer eerder in Nederland te zien. In de jaren zestig speelde Lex Goudsmit met veel succes de hoofdrol van boer Tevye; in de jaren negentig en in 2008 vertolkte Henk Poort het beroemde personage.

"Toen regisseur en goede vriend Ruut Weissman mij benaderde om de rol van Tevye te gaan spelen zei ik meteen ja", aldus Acda, die de afgelopen jaren onder meer een boek schreef en een film regisseerde. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."

Actuele versie

Fiddler on the Roof gaat op 5 november 2017 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna is de voorstelling te zien in zeven andere grote theaters in Nederland.

Regisseur Weissman maakte eerder ook de Hazes-musical Hij gelooft in mij. Hij gaat naar eigen zeggen "een nieuwe actuele versie van het verhaal creëren, waarin familiewaarden en eigen tradities bij een volk op de vlucht centraal staan".

De samenwerking van de acht theaters is bijzonder. Niet eerder gaven acht theater gezamenlijk de opdracht om een grootschalige theaterproductie te realiseren. De andere theaters zijn het Nieuwe Luxor in Rotterdam, Orpheus in Apeldoorn, Martiniplaza in Groningen, Chassé in Breda, Parkstad Limburg in Heerlen, Zwolse Theaters en het Wilmink Theater in Enschede.

Tip de redactie