Brievenwisseling Wim Sonneveld en partner Friso Wiegersma gepubliceerd

Het is op 28 juni honderd jaar geleden dat Wim Sonneveld in Utrecht werd geboren. Die gelegenheid wordt onder meer gevierd met een boek met tot nog toe onbekende (liefdes)brieven die hij tussen 1948-1958 uitwisselde met zijn levenspartner Friso Wiegersma. 

Wiegersma stond de cabaretier bij in zijn werk als decor- en kostuumontwerper, vormgever en tekstdichter (van onder meer Het Dorp).

Alle luchtpostbrieven die de mannen elkaar schreven toen Sonneveld tussen 1955 en 1958 in Hollywood zijn geluk beproefde en onder meer een rol te pakken kreeg naast Fred Astaire ("Ik vond mezelf echt goed moet ik zeggen. Hoe bang ik ook was", schrijft Sonneveld hierover) zijn bewaard gebleven.

Wiegersma maakte ook "friepels" voor Sonneveld, kleine tekeningen. Daarvan zijn er zeventien overgebleven die in het boek komen. Friepel was het alter ego van Wiegersma; een klein scheel mannetje. De brieven werden recent opgediept uit de erfenis van Wiegersma, door zijn latere man Hans van der Woude en verder Frank Jochemsen, die nu het boek samenstelt.

De collectie, die een intiem beeld schetst van de relatie in een tijd dat veel mensen homoseksualiteit raar en of slecht vonden, verschijnt op 28 juni onder de titel Niemand dan wij bij Nijgh en Van Ditmar. Jochemsen is er nu druk mee bezig. "Ik heb de friepels met tranen in de ogen bekeken, zoveel kwaliteit hebben ze en zo leuk zijn ze."

Verpletterend en elegant

Ook van de brieven is hij zwaar onder de indruk: "Ik denk echt dat dit boek heel veel toevoegt aan het verhaal over Sonneveld. Hij kon heel goed schrijven en was een goed observator. Maar het zijn ook uitingen van een intens en aandoenlijk liefdesleven. Ze zijn verpletterend en tegelijk elegant."

Tegelijk geven ze een beeld van de cultuur in die tijd. "Ze bezochten tentoonstellingen en voorstellingen en vonden er ook iets van. Daar schreven ze elkaar over.'' En ook uit Hollywood viel er veel te vertellen. Zo schreef Sonneveld in 1957 over een vergeefse auditie voor film met waarschijnlijk Robert Taylor: "Ik beantwoordde niet aan het type en leek vergeleken bij Taylor veel te jong en het was onaannemelijk dat alle vrouwen verliefd werden op Taylor en niet op mij."

Lees meer over:
Tip de redactie