Het pistool waarmee Pim Fortuyn in 2002 werd doodgeschoten door Volkert van der Graaf is vijf jaar geleden alsnog in het depot van het Rijksmuseum terechtgekomen. Nabestaanden van Fortuyn droegen het wapen via het Openbaar Ministerie over aan het museum.

Dat zegt oud-museumdirecteur Wim Pijbes tegen Quote. In 2010 maakte het Rijksmuseum bekend dat het het vuurwapen wilde kopen, om het ooit tentoon te stellen. 

Door de ophef die daarna ontstond, besloot Pijbes van de koop af te zien. Na "uitgebreid overleg met de familie Fortuyn" is het moordwapen in 2012 alsnog in het museumdepot terechtgekomen, aldus Pijbes.

Een woordvoerder van het Rijksmuseum benadrukt dat niet voor het wapen is betaald, maar dat het gaat om een schenking door de familie. De Star Firestar M-43 ligt in het depot van het museum. Er zijn voorlopig geen plannen om het wapen ook daadwerkelijk aan het publiek te laten zien. 

Zwaard

Pijbes, die vorig jaar vertrok bij het Rijksmuseum, wilde het moordwapen destijds aankopen vanwege de "geschiedkundige waarde". Hij vergeleek het pistool in 2010 met het zwaard waarmee raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt in 1619 werd onthoofd en dat ook in het Rijksmuseum tentoongesteld wordt. Volgens Pijbes zou het wapen pas over enkele decennia uit het depot worden gehaald.

Historicus Frits van Oostrom, die destijds zitting nam in de raad van toezicht van het museum, meende echter dat Pijbes het pistool tentoon wilde stellen bij de heropening van het Rijksmuseum in 2013. Het was de reden van Van Oostrom om uit de raad te stappen. Daarna werd niets meer van de aankoop van het pistool vernomen.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.