Actrice Kitty Courbois begraven op Zorgvlied

Actrice Kitty Courbois, die zaterdag is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, is vrijdag begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Vrienden en familie van de actrice, die 79 jaar is geworden, hebben in besloten kring afscheid genomen. Onder meer Dirk Zeelenberg, Rene Mioch, Halina Reijn, Willeke van Ammelrooy en Mark Rietman waren onder de aanwezigen. 

Courbois speelde in talloze Nederlandstalige films en toneelstukken. Haar debuut op het witte doek maakte ze in 1963, toen ze een rol speelde in de korte film Helden in een schommelstoel van regisseur Frans Weisz.

De actrice was later te zien in films als Het Gangstermeisje (1966), Het Debuut (1977), Leedvermaak (1989) en recent nog in Hartenstraat (2014). Sinds 1987 was Courbois verbonden aan Toneelgroep Amsterdam.

Televisie

Naast films en theater was de actrice ook te zien in televisieseries. Zo speelde ze in Beatrix, Oranje onder vuur, een VPRO-programma uit 2012, prinses Wilhelmina. Van 2012 tot 2014 was ze te zien in de SBS-serie Dokter Tinus.

Regisseur Ivo van Hove noemt Kitty Courbois ''een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf''. ''Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar.''

NPO 2 zendt vrijdag naar aanleiding van het overlijden van Courbois de film Monte Carlo uit. Voorafgaand wordt op NPO Best een aflevering van Villa Felderhof uit 1996 herhaald.

Lees meer over:
Tip de redactie