Overzicht: 'Nasrdin Dchar blijft in voorstelling dicht bij zichzelf'

Acteur Nasrdin Dchar tourt momenteel met zijn nieuwe voorstelling DAD door Nederland. NU.nl zet de meningen van de verschillende recensenten op een rij.

NRC Next - 4 sterren

"Dchar vertelt over zelf vader worden, over opgroeien in het Brabantse Steenbergen, over de protesten tegen de vestiging van een AZC daar en over zijn zorgen over de openlijke haat tegen ‘buitenlanders’ in Nederland. (..)

Veel hiervan is zo algemeen of bekend uit de krant dat het niet erg bijzonder aandoet. Dchar is een charmante verteller, die soepel in en uit de rol van zijn vader schiet, maar diens migratieverhaal verschilt weinig van dat van andere gastarbeiders. (..)

DAD is autobiografie, missiewerk en pamflet tegelijk, en toch ook een gehaaide, gekunstelde monoloog, zoals die alleen in het theater mogelijk is. (..) Hij is voortdurend quasi zichzelf. Knap."

Lees de volledige recensie

De Volkskrant - 4 sterren

"Dchar gaat in gesprek met zijn wat zwaarmoedige vader, met zichzelf, met zijn partner, met mensen uit zijn geboorteplaats Steenbergen, met zijn publiek. Via verhalen en herinneringen belandt hij in Marokko, even later is hij terug bij zijn jeugd in Brabant.

Onderwijl kijkt hij op verschillende manieren naar de maatschappij van toen en nu, vraagt zich af wat er is gebeurd en wat hij zou kunnen verbeteren. Met DAD vertelt hij een mooi, betrokken verhaal, waarbij hij de raad van zijn pa uiteindelijk ter harte neemt. Hoezo weggaan? Je plek is hier."

Lees de volledige recensie

De Telegraaf

"Wanneer Nasrdin Dchar journaalbeelden van de uit de hand gelopen informatiebijeenkomst over de komst van een AZC in zijn geboorteplaats Steenbergen ziet, slaat de schrik hem om het hart. Daar, met een spandoek in zijn hand, staat de vader van zijn jeugdvriend Mike. Dezelfde pa die hem altijd aanmoedigde tijdens voetbalwedstrijden.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?, vraagt de acteur zich af in zijn toneelsolo DAD.  (..)

Dchar spreekt in DAD recht uit het hart en blijft dicht bij zichzelf. In een open dialoog met zijn publiek deelt hij zijn angsten en zijn twijfels. (..) Hij zoekt weliswaar verbinding, maar die vindt hij in deze vorm helaas uitsluitend bij gelijkgestemden."

Lees de volledige recensie

Lees meer over:
Tip de redactie