Freek de Jonge (72) vindt Jan Terlouws (85) recente pleidooi voor meer vertrouwen binnen de samenleving een klein beetje nostalgisch en naïef. De cabaretier denkt wel dat hij op een lijn zit met de auteur van onder meer Oorlogswinter.

"Sinds ik heb gezien wat er in Groningen gebeurt (aardbevingen door gaswinning, red.), ben ik minder geneigd om in de goede bedoelingen van politici te geloven, en te denken dat het wel allemaal goed zal komen", zegt De Jonge in gesprek met het Belgische tijdschrift Humo.

"Terlouw is trouwens zelf nog minister geweest (Economische Zaken, 1981-1982, red.). Wat me toch lichtjes stoort, is dat hij met terugwerkende kracht tot het Grote Inzicht komt. Dat je denkt: waarom kon dat tóén niet?"

"Maar goed, we zitten natuurlijk wel grotendeels op één lijn als we zeggen dat het niet lang goed meer zal gaan als we als samenleving op deze manier misbruik blijven maken van de aarde."

Touwtje

In november 2016 sprak Terlouw in een uitzending van De Wereld Draait Door onder andere over een groot gebrek aan vertrouwen binnen de samenleving in Nederland, maar ook in het buitenland. In zijn pleidooi gebruikte hij 'het touwtje in de brievenbus' als symbool voor hoop en veiligheid binnen de maatschappij. 

In februari keerde Terlouw terug in het programma. Toen presenteerde hij samen met vertegenwoordigers van de jongerenfracties van politieke partijen een plan waardoor mensen het vertrouwen in elkaar en in de politiek weer terug zouden kunnen krijgen.