Den Bosch krijgt een nieuw en modern Sint-Jansmuseum. De gemeente heeft de initiatiefnemers een bijdrage beloofd om de plannen verder te ontwikkelen.

De Sint-Jan is de grootste toeristische trekpleister van Den Bosch. Volgens schattingen heeft de kerk zeker 600.000 bezoekers per jaar.

Bij de kathedraal staat sinds 1989 de Bouwloods, een klein museum dat amper bezoekers heeft en niet meer voldoet. Volgens de plannen komt er een gloednieuw, markant en transparant gebouw.

De Sint-Jan is de rijkst gedecoreerde kerk van Nederland. De collectie van het museum bestaat uit modellen en bouwfragmenten van het beeldhouwwerk, het restauratiearchief, kerkzilver, schilderingen en glas-in-lood.

Het nieuwe museum moet op termijn inkomsten genereren die kunnen worden gebruikt voor het onderhoud en restauratie van het rijksmonument. De stichting Sint-Jansmuseum denkt per jaar 70.000 betalende bezoekers te kunnen trekken.

Ontwikkeling

Voorzitter Berry Bemelmans denkt dat de bouw kan beginnen in 2019 en dat de deuren in 2020 open kunnen. De totale kosten liggen rond 4 miljoen euro. "Als we het aantal toeristen op peil willen houden, moeten we nu doorgaan met de ontwikkeling van het museum", rechtvaardigde wethouder Huib van Olden zijn bijdrage.

In 2009 werd een duurder plan voor een nieuw museum afgewezen omdat het te ambitieus was.