Deze week verscheen Diep Zakendoen, het nieuwe boek van Erik de Vlieger(57). "Ik had dit boek zelf graag gelezen toen ik op mijn achttiende begon met ondernemen", zegt de ondernemer tegen NU.nl.

"Maar het is ook bedoeld voor ambtenaren of hoogleraren; iedereen die te maken heeft met zakendoen."

Waar je volgens De Vlieger altijd voor moet waken in de zakenwereld is dat je "je hele hebben en houwen" kunt verliezen. "Je maakt jezelf weleens wat wijs als je bezig bent met een deal, je kunt je laten meeslepen door de omstandigheden. Maar zorg altijd dat je niet je hele vermogen inzet."

Wat Erik de Vlieger betreft is ondernemen niet voor iedereen weggelegd. "Het is een instinctief gebeuren. Je ruikt waar het zit. Het is een talent dat je hebt. "Of je dat talent ook kunt ontwikkelen, weet De Vlieger niet zo goed. "Ik kan daar niet volmondig ja op zeggen."

"Je kunt wel meters maken, maar de pijn waar je mee te maken krijgt en de nachten die je wakker ligt; dat moet je willen. Je moet het karakter hebben om te kunnen ondernemen. Ik noem ondernemen weleens geestelijke sm."

"Als er iets misgaat, knaagt dat aan je", legt De Vlieger uit. "Je moet een manier vinden om daar mee om te gaan. Ik ben inmiddels op een punt gekomen dat ik pijn lekker vind. Ik heb zoveel meegemaakt; ik schrik niet zo snel meer."

De 57-jarige ondernemer kreeg in het verleden te maken met justitie wegens vermeende afpersing, maar daarvoor werd hij vrijgesproken. Hij verloor door de affaire een groot deel van zijn zakenimperium.

Eindsucces

Het mooiste aan het ondernemerschap vindt De Vlieger het "eindsucces". "Je kunt het vergelijken met tien jaar trainen om de honderd meter onder de tien seconden te rennen. Als je heel lang werkt om een bedrijf op te bouwen en het lukt uiteindelijk, dan geeft dat een euforisch gevoel."

De Vlieger onderneemt momenteel onder meer in Portugal, waar hij tien resorts heeft. "Ik heb wel een beetje geluk gehad, want het ging natuurlijk niet zo goed met het toerisme in landen als Turkije en Griekenland. Spanje en Portugal werden toen populair."

Een beetje geluk heb je als ondernemer wel nodig, stelt De Vlieger. "Maar ik zeg altijd: drie keer geluk is wijsheid en drie keer pech is domheid."