Het komend schooljaar zal door 25 basisscholen niet worden afgerond met een musical, maar met een opera: een aangepaste Turandot van Giacomo Puccini. De scholen gaat dit doen in samenwerking met De Nationale Opera.

Er is al een proef gehouden op twee Amsterdamse scholen en die pakte zo goed uit, dat nu 25 scholen in de Zaanstreek zich ook aan Puccini gaan wagen. Voor onwennigheid bij de kinderen zijn de initiatiefnemers niet bang.

''Dat zijn we gewend'', aldus Mechteld van Gestel, hoofd educatie bij De Nationale Opera. Ze heeft goede hoop dat de kinderen enthousiast worden.

Gemakkelijk

Er is voor Turandot gekozen omdat deze opera redelijk gemakkelijk te zingen en ook nog spannend is. Arend van Dam en Ruben van Gogh maakten een speciaal libretto voor de scholieren.

Het is volgens Van Gestel goed voor de scholen om iets nieuws te proberen, omdat de musicals zo gewoon zijn geworden dat ze ''vaak weer gewoon van de plank worden gehaald.''

Het blijft niet bij een opera-uitvoering op school, want alle deelnemende groepen worden nog uitgenodigd voor een gezamenlijk Turandot-evenement.