
Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden
De uitgeverij heeft zijn overlijden vrijdag bekendgemaakt. Bruna overleed in zijn slaap. De tekenaar verscheen al een paar jaar niet meer in het openbaar.
De Utrechter werd wereldberoemd met zijn relatief eenvoudige, maar zeer herkenbare tekeningen. Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp daarnaast vele affiches en omslagen voor de pocketboeken van Zwarte Beertjes.
Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren zestig furore met zijn werk. Vooral in Japan geniet Bruna's werk grote waardering, omdat zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme.
De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. In totaal werden er meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht.

Waarom ook mensen in andere landen gek zijn van Nijntje
Goede doelen
Bruna werd geboren op 23 augustus 1927 in Utrecht. In 1955 maakte Dick Bruna het eerste boekje over Nijntje. In de meer dan zestig jaar die volgden, schreef Bruna vele kinderboeken over Nijntje en andere figuren zoals Snuffie, Boris en Barbara Beer en Betje Big.
Ook ontwierp Bruna voor diverse goede doelen zoals Unicef, Wereld Aids Dag, Terres des Hommes, World Peace is Possible en Het Rode Kruis.
Speelfilm
De populariteit van Nijntje oversteeg de boekjes. Zo speelde het konijn ook de hoofdrol in musicals en televisieseries. In januari 2013 verscheen Nijntje: De Film in de bioscopen. Ook over de grens is Nijntje, of Miffy zoals ze in het buitenland heet, zeer populair.
In 2016 ontving hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. De jury noemde Bruna "de meester van de klare lijn" en stelde dat de kunstenaar jong en oud heeft opgevoed met waardering voor de beperking. "Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken", zo sprak de jury destijds.
Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.

Nijntje-bedenker Dick Bruna overleden
Reacties
Marja Kerkhof, directeur van de uitgever van Nijntje, Mercis, noemt het "een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan veertig jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen twintig jaar zo intensief te hebben samengewerkt.'' Ook stelt ze het een eer vindt om mensen op de wereld kennis te mogen laten maken met Nijntje.
Premier Mark Rutte prees Bruna vrijdag tijdens zijn persconferentie als een "groot man en een groot kunstenaar". Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht laat weten dat de stad met Bruna een "groot ambassadeur verliest. Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd, hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend", aldus Van Zanen.
De directeur van het Centraal Museum, waar een deel van zijn collectie is opgenomen, noemt het overlijden van Bruna een groot verlies voor de vormgeving. "Maar zijjn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn, aldus directeur Grob. "Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers."