Boerenkaas maken en Goededoelenloterij op lijst immaterieel erfgoed

Het boerenkaas maken en de Goededoelenloterij is toegevoegd aan Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat maakt Ineke Strouken, directeur van het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland donderdag bekend aan NU.nl.

In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris, waaronder schaatsen op natuurijs, het zomercarnaval in Rotterdam en de Indische rijsttafel.

Alle boerenkaasmakers hadden zich verenigd om hun vak op de lijst te krijgen. "Het gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar", schrijft het kenniscentrum.

"Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken."

'Generaliteitsloterij'

De Goededoelenloterij is een langlopende traditie die ontstond in 1729. Toen werd de 'generaliteitsloterij' gehouden ter bestrijding van de pest.

"Meespelen om te winnen en geld geven voor een betere wereld, het mes snijdt aan twee kanten", aldus het kenniscentrum. De organisatie achter de loterij wilde erkend worden als immaterieel erfgoed om het contact te bevorderen tussen deelnemers en goede doelen.

Immaterieel erfgoed zijn dynamische tradities die zich aanpassen aan de tijd. "Elke volgende generatie geeft de traditie op eigen manier vorm waardoor die steeds verder ontwikkelt."

Lees meer over:
Tip de redactie