Recensieoverzicht: musical 'De Grote Drie' scoort bij recensenten

Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth spelen Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong in De Grote Drie. Recensenten zijn heet eens: vooral Pieters speelt de sterren van de hemel in de goed geslaagde musical.

NRC - Drie sterren

"Zo’n show met bestaande nummers kan een gemakzuchtige grabbelton van greatest hits zijn. Maar deze is dat niet. Met zichtbare zorg is repertoire verzameld dat vaak verrast omdat het zelden meer te horen is. (...) Het feit dat de meeste aandacht naar Adèle Bloemendaal gaat, trekt de voorstelling enigszins uit balans. Alsof de andere twee ondergeschikt zijn. Dat ligt ongetwijfeld aan de sublieme typering die Ellen Pieters aan haar Adèle-rol meegeeft en aan het feit dat de echte Adèle op toneel en televisie nu eenmaal grossierde in kloek-komische uitspraken die doelgericht op de lachspieren werkten. Dat gebeurt ook hier. Met als gevolg dat de andere twee geregeld worden overvleugeld."

Lees de hele recensie

Telegraaf - 4,5 sterren

"Je zou er over kunnen bakkeleien of het terecht is om juist de meest markante eigenschappen van deze drie vedettes uit te vergroten; de onafhankelijkheid en drankzucht van Bloemendaal, de perfectionistische workaholic die De Jong was en de op mode en Wim Sonneveld gefocuste Stuart. Maar dat is nu eenmaal de humoristische omlijsting waarvoor is gekozen om een deel van het rijke repertoire van deze drie dames nog eens te laten klinken. Want eigenlijk is dat natuurlijk waar deze hele voorstelling op drijft."

AD - Vier sterren

"De dialogen zijn in hun hatelijkheid hilarisch (Bloemendaals hang naar alcohol, Stuarts lidmaatschap van de Kultuurkamer tijdens de bezetting), maar evenzeer gevoelig wanneer het gaat over hun verloren liefdes en zonen die ze zo weinig zagen. Blikvanger is Ellen Pieters, die Adèle Bloemendaal, de doerak van de drie, subliem gestalte geeft. Inclusief nasale stem en knetterende lach. Maar De Grote Drie wordt nadrukkelijk gedragen door de gehele cast, van wie 'verteller' David van den Tempel het verhaal romp geeft."

Scènes - Vijf sterren

"Het knappe van het aangenaam vlotte script is dat soms enkele zinnetjes genoeg om zijn van het ene naar het andere lied te komen. En toch slaagt schrijver Lars Boom er ook in om drama in het verhaal te krijgen, bijvoorbeeld als na het optreden Jasperina en Conny over hun kinderen praten en Adèle een telefoongesprek fingeert met haar zoon wat de anderen direct door hebben. Adèle was nu eenmaal niet zo goed in moederen en dan blijkt ook eventjes haar eenzaamheid. Mooie scène, mooi gespeeld."

Lees de hele recensie

Lees meer over:
Tip de redactie