Striptekenaar Jan Kruis krijgt toch zijn eigen museum in het voormalige gemeentehuis van Westerbork. De gemeente en vooral de ondernemers van de gemeente Midden-Drenthe willen helpen het initiatief financieel te realiseren. 

Het is de bedoeling dat het museum deze zomer zijn deuren opent.

Eerdere plannen om het museum op te richten liepen spaak. Maar de plannen zijn iets aangepast; in de nieuwe versie wordt slechts een deel van het gebouw ingericht als expositieruimte. Het Jan Kruis-museum moet een totaalbeeld geven van het werk en leven van de donderdag overleden kunstenaar. Ook komen er veel interactieve onderdelen, waar bezoekers zelf deel kunnen uitmaken van de wereld van Jan, Jans en de Kinderen of waar kinderen kunnen leren de geliefde personages te tekenen.

"We hebben onze plannen een klein tikje minder ambitieus gemaakt", stelt woordvoerder John Croezen. "Mocht het museum een groot succes worden, dan kunnen we de expositie altijd nog uitbreiden." 

Kruis heeft voor zijn overlijden zelf nog geholpen met het samenstellen van veel onderdelen van het museum, zoals de interactieve tekencursus. De stichting achter het plan wil er ook voor zorgen dat het werk van Kruis wordt gecatalogiseerd en geconserveerd voor latere generaties.

Expositie

Het Stripmuseum in Groningen heeft op dit moment al een herdenkingsexpositie aan Kruis gewijd. De tekenaar, die vooral bekend werd als geestelijk vader van Jan Jans en de Kinderen, overleed donderdag op 83-jarige leeftijd. Fans kunnen dinsdagmiddag afscheid nemen van de tekenaar in zijn woonplaats Mantinge. De familie verwacht dat hier veel mensen op af komen.

Later deze week wordt Kruis in besloten kring gecremeerd.