Adèle Bloemendaal is zaterdag in Amsterdam overleden. De actrice en comédienne is 84 jaar oud geworden.

Dat schrijft De Telegraafop basis van haar goede vriend en verzorger Eric Beekes. De cabaretière stond meer dan vijftig jaar op de planken.

Bloemendaal werd vorig jaar twee keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hardnekkige longontsteking. Ze woonde sinds 2013 in het Amsterdamse verzorgingshuis De Flesseman. In 2014 werd ze getroffen door een zware beroerte.

Hits

Bloemendaal werd op 11 januari 1933 geboren als Adèle Maria Hameetman. Ze trouwde op jonge leeftijd en vertrok met haar man naar de Verenigde Staten, maar kwam gescheiden terug. De achternaam Bloemendaal behield ze. 

Daarna begon ze haar jarenlange cabaretcarrière. Via rollen bij verschillende gezelschappen als Ensemble, cabaret Lurelei en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe. In het theater viel ze steeds meer op.

De zangeres en actrice verscheen in 1960 voor het eerst op televisie. In 1964 kreeg ze met artiest Donald Jones een zoon, John Jones. Kort na de geboorte van John ging het stel uit elkaar. Bloemendaal maakte haar eerste album Aaahdèle in 1967. Ze scoorde in haar leven diverse carnavalshits, zoals Wat heb je gedaan, Daan? en Hallelujah kameraden, die ze naar eigen zeggen vooral maakte voor het geld. 

Adèle Bloemendaal - Een lijster in de la
Adèle Bloemendaal - Een lijster in de la

In 1969 kreeg ze haar eigen Adèle Bloemendaal Show. Ze was ook te zien in 't Schaep met de vijf Pooten, Citroentje met Suiker, De Brekers en Het zonnetje in huis. Ze acteerde in een aantal films en was te zien in televisiesreclames, waarvan vooral die voor Bros grote bekendheid kreeg.

Biografie

De NPO zond vorig jaar het portret Eens wil ik ervan af zijn uit over het leven van Bloemendaal. Het theaterstuk De grote drie over Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong is momenteel in Nederland te zien. Ellen Pieters speelt de rol van Bloemendaal.

In het voorjaar van 2017 wordt de biografie verwacht waar Henk van Gelder al een paar jaar aan werkt. Daarin beschrijft hij het turbulente leven van de actrice