Schrijver en dichter Robert Anker is vrijdag op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

Dat laat zijn uitgeverij Querido vrijdag weten

"Robert Anker schreef prachtige, literaire, levenslustige romans, verhalen en gedichten. Hij hield veel van literatuur, maar stond niet met zijn rug naar de wereld toe gekeerd. Integendeel: hij zoog die helemaal in zich op'', reageert Querido-redacteur Josje Kraamer. "Zijn nieuwe roman heet wat dat betreft toepasselijk genoeg 'In de wereld'; het is een historische roman met merkwaardig eigentijdse trekken.''

Querido-uitgeefster Annette Portegies noemt Anker "een vaste waarde in de literatuur''. "Hij schreef vrijwel dagelijks, hij publiceerde met de regelmaat van de klok, en wat hij publiceerde was steevast verrassend - want hij hield ervan zichzelf als schrijver en dichter steeds opnieuw uit te vinden - en erg goed.''

Anker debuteerde in 1979 als dichter met de bundel Waar ik nog ben. Zijn gedichten inspireerde hij op zijn jeugd, die hij doorbracht in het Westfriese Oostwoud.

Daarna bracht hij meerdere gedichtenbundels en ook romans uit, zoals zijn debuutroman Vrouwenzand (1998) en Een soort Engeland.

Prijzen

Gedurende zijn carrière ontving Anker meerdere prijzen. Een soort Engeland werd in 2002 bekroond met de Libris Literatuur Prijs en zijn dichtbundel De broekbewapperde mens kreeg in 2003 een nominatie voor de VSB Poëzieprijs.     

Anker is overleden op de dag dat zijn nieuwe roman In de wereld is uitgekomen. Het boek wordt 25 januari gepresenteerd in het Cultureel Studentencentrum CREA van de UvA.