Striptekenaar Jan Kruis is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend dankzij Jan, Jans en de Kinderen.

Zijn familie heeft zijn overlijden vrijdag bekendgemaakt. Kruis was al enige tijd ziek.

Kruis tekende de serie Jan, Jans en de Kinderen bijna dertig jaar voor de Libelle. De strip over een oer-Hollands gezin was deels gebaseerd op zijn eigen familie. Van de reeks verschenen tientallen albums, die in grote getalen werden verkocht.

In 1999 ging Kruis met pensioen. Hij verkocht de rechten van Jan, Jans en de Kinderen aan Studio Jan Kruis, die de strip voortzette.

Havenloods

De in Rotterdam geboren tekenaar kwam op zijn elfde in contact met Wim Meuldijk, die hem les gaf in tekenen voor 2,50 gulden per uur. In 1950 begon hij op de tekenacademie en zijn eerste gepubliceerde strip was Prins Freddie, in De Havenloods.

In de jaren zestig werkte hij als illustrator en deed hij onder meer reclamewerk voor Shell. Daar maakte hij ook strips voor Shells jeugdblad en voor de Taptoe. In 1969 en 1970 maakte hij twee stripverhalen van Sjors en Sjimmie.

Sint-Pannekoek

Ook na zijn pensioen bleef Kruis actief als illustrator. Zo maakte hij een stripversie van Woutertje Pieterse van Multatuli.

Ook was de tekenaar, die al tientallen jaren in Drenthe woonde, actief als ambassadeur van het feest Sint-Pannekoek. Kruis bedacht het fictieve Rotterdamse feest op 29 november, waarbij pannenkoeken worden gegeten, in 1986 voor een van zijn stripjes. Maar de afgelopen jaren werd Sint-Pannekoek steeds massaler gevierd, vooral door studenten.

Glossy

Op zijn 80e verjaardag kwam eenmalig de Jan Kruis Glossy uit. In het magazine staat ondermeer een parodie op zijn eigen werk: Jan, Jans en de kinderen.

Studio Stoop op bezoek bij Jan Kruis
Studio Stoop op bezoek bij Jan Kruis

Marten Toonderprijs

Kruis werd in 1996 benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. In 2009 won hij de Marten Toonderprijs.

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen richt een herdenkingshoek in voor de donderdag overleden tekenaar en schilder. Het museum heeft naar eigen zeggen veel orginele tekeningen, maar ook enkele schilderijen van Kruis.

Onder die schilderijen zijn onder meer een portret van collega Marten Toonder en vier metersgrote schilderijen van Jan, Jans en de Kinderen.

Herdenkingshoek

Behalve tekeningen van Kruis' beroemdste striphelden, heeft het museum ontwerpen voor reclames en illustraties die Kruis in het begin van zijn loopbaan maakte.

Het Stripmuseum wil de herdenkingshoek dit weekeinde gereed hebben.

Hoofdredacteur Hilmar Mulder van de Libelle reageert bedroefd op het overlijden van Kruis. "Hij is voor Libelle heel belangrijk geweest als de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, de beroemdste stripfamilie van Nederland waar iedereen toch mee is opgegroeid", stelt ze. "Wij leven mee met zijn familie en vrienden en zullen uiteraard in zijn geest zijn levenswerk voortzetten."