Het Rijksmuseum en het TextielMuseum gaan expertise uitwisselen op het gebied van beheer, behoud, restauratie en onderzoek. Zo zullen de collecties linnendamast worden gedigitaliseerd met een speciaal ontwikkelde fototechniek. 

Ook wordt het verzamelbeleid beter op elkaar afgestemd en bruiklenen over en weer zullen makkelijker worden uitgewisseld.

Door meer en anders samen te gaan werken hopen zowel het TextielMuseum als het Rijksmuseum een nieuw publiek voor hun collecties interesseren. 

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: "Voor ons is het TextielMuseum een innovatieve partner die met haar collectie het vakmanschap uit het verleden relevantie geeft in het heden, door samen te werken met hedendaagse kunstenaars en de moderne industrie. Wij zien er naar uit samen aan de slag te gaan," zegt hij. 

'Bijzonder blij'

Ook Errol van de Werdt, directeur van Stichting Mommerskwartier waartoe het Textielmuseum behoort, is bijzonder blij met de samenwerking. "Een partner als het Rijksmuseum kan ons helpen onze internationale ambities verder te realiseren en ons netwerk te vergroten," aldus Van de Werdt.

Marcelle Hendrickx, wethouder Gemeente Tilburg is trots op het TextielMuseum. "Dat zulke nauwe contacten met het Rijksmuseum zijn vastgelegd, is natuurlijk prachtig," aldus de wethouder.