Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Jacques Hanegraaf om tafel met auteur boek Thomas Dekker

 Jacques Hanegraaf, de voormalig manager van Thomas Dekker, gaat om de tafel met Thijs Zonneveld, de auteur van de veelbesproken biografie over de oud-wielrenner. 
Door ANP

Dat is de voorlopige uitkomst van een kort geding donderdag bij de rechtbank in Amsterdam. De partijen nemen twee weken de tijd om er samen uit te komen. Mocht dat niet lukken, dan doet de rechter alsnog uitspraak.

Hanegraaf had de zaak aangespannen omdat hij vindt dat hij vals wordt beschuldigd in het boek Mijn Gevecht. De voormalig manager meent dat Zonneveld niet voldoende hoor en wederhoor heeft toegepast op de biografie, waarin onder meer staat dat hij Dekker zou hebben aangezet tot het gebruik van doping.

Fuentes

Ook zou hij de wielrenner in contact hebben gebracht met de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Hanegraaf ontkent dit in alle toonaarden en meent dat hij niet de kans heeft gekregen te reageren op de uitlatingen. Ook de bewering dat hij zelf tijdens zijn wielercarrière heeft geëxperimenteerd met doping is volgens hem volstrekt onjuist.

De voormalig manager wilde daarom een verbod op een nieuwe druk van het boek, waarvan inmiddels al zo'n 60.000 exemplaren zijn verkocht, en een schadevergoeding van 25.000 euro.

De rechter vroeg beide partijen donderdag alsnog met elkaar het gesprek aan te gaan. ''Het zou de lucht wellicht wat kunnen klaren als u wat nader met elkaar kunt spreken.'' De partijen gingen hiermee akkoord.

Epiloog

Hanegraaf zegt dat hij pas op het laatste moment door Zonneveld is benaderd om te reageren op de passages over hem en dat het toen alleen nog mogelijk was om de epiloog aan te passen. Zonneveld tijdens de zitting: ''Als Hanegraaf had kunnen aantonen dat bepaalde passages niet kloppen en dat met bewijs had ondersteund, had ik dat willen aanpassen. Ik ben nog steeds heel benieuwd naar zijn versie van het verhaal.''

Hij zegt dat hij voor het boek bijna driehonderd personen heeft gesproken, politiedossiers heeft doorgelezen en als enige niet-Spaanse journalist het proces tegen Fuentes heeft gevolgd. ''Ik wilde een zo correct mogelijk boek schrijven'', zei hij over een wereld die volgens hem wordt gedomineerd door een zwijgcultuur.


Lees meer over:

Thomas DekkerThijs Zonneveld

Aanbevolen artikelen