De negatieve sentimenten tegen en het in twijfel trekken van de integriteit van intellectuelen en kunstenaars baart prins Constantijn grote zorgen.

Dat stelt de zoon van prinses Beatrix woensdag in een interview met NRC.next.

"Ik vind het anti-intellectuele sentiment erg problematisch", aldus Constantijn. "Journalisten, kunstenaars, wetenschappers, van wie het werk en de integriteit bijna per definitie in twijfel wordt getrokken. Ook feiten lijken er steeds minder toe te doen."

De prins doet zijn uitspraken als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, dat donderdag zijn twintigjarig bestaan viert. Het fonds, vernoemd naar zijn vader, is opgericht om culturele kennis te verspreiden en te vergroten.

Stereotypes

Constantijn vindt dat er in de westerse samenleving tegenwoordig te frivool wordt gedacht en omgegaan met kunst. Hij noemt cultuur "ook belangrijk om mensen aan het denken te zetten op een niet-alledaagse manier, om mensen over hun stereotypes na te laten denken, om dogma’s in twijfel te trekken."

Het fonds reikt donderdag prijzen uit aan mensen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika die hun best doen in hun eigen land culturele kennis te verdedigen. "Wat ik altijd verbazingwekkend vind bij onze prijsuitreikingen, is dat ongeveer de helft van de winnaars een strafblad heeft", aldus de prins. "Het zijn mensen die vechten voor de vrijheid om zich uit te drukken zoals zij willen, onder omstandigheden die heel moeilijk zijn."