Danny de Munk en Alex Klaasen genomineerd voor Musical Award

Danny de Munk en Alex Klaasen behoren tot de in totaal 55 genomineerden voor de Musical Awards dit jaar.

Zij nemen het tegen elkaar op in de categorie beste mannelijke hoofdrol in een grote musical, voor Ciske de Rat en De Gelaarsde Poes.

Voor De Munk is het de tweede maal dat hij wordt genomineerd voor deze rol; in 2008 maakte hij ook kans op de prijs toen Ciske de Rat voor het eerst werd opgevoerd. Het beeldje ging toen naar René van Kooten voor Les Misérables. De derde genomineerde in de categorie beste mannelijke hoofdrol is Jorrit Ruijs, die de kwade Scar speelt in The Lion King.

Klaasen, die in het verleden al het recordaantal van vijf Musical Awards won, is ook genomineerd voor de liedteksten van De Gelaarsde Poes. In deze categorie neemt de cabaretier het onder meer op tegen Bart Chabot, voor zijn scenario van de biografie-musical Chez Brood.

Gelaarsde Poes

In de strijd om beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical gaat het tussen Joanne Telesford (Amandla Mandela), Keja Klaasje Kwestro (De Gelaarsde Poes) en Vera Mann (Sweeney Todd).

In totaal worden de beeldjes in vijftien categorieën uitgereikt. De meeste nominaties gaan, zoals elk jaar, naar producent Stage Entertainment. Maar deze vijftien nominaties zijn wel verdeeld over in totaal vijf voorstellingen. De Gelaarsde Poes van het RO Theater sleepte de meeste nominaties per voorstelling in de wacht: in totaal tien stuks. Daarna volgden Chez Brood (negen), In de ban van Broadway (zeven) en Ciske de Rat (zes stuks).

Kleinere producenten

De jury lijkt sowieso met haar keuze een voorkeur te hebben voor kleinere producenten zoals Bos Theaterproducties (tien nominaties, onder meer voor Chez Brood), DeLaMar Theater (In de ban van Broadway), Janke Dekker Producties (Dansen met de vijand) en RO Theater. Die laatste sleepte de afgelopen jaren met hits als Lang & Gelukkig, De Zere Neus van Bergerac en de Woef Side Story al een groot aantal prijzen in de wacht.

De uitreiking van de Musical Awards vindt plaats op 12 januari in het Beatrix Theater in Utrecht. Het publiek kan ook stemmen voor de Publieksprijs. De registratie van de voorstelling De Gelaarsde Poes wordt op 1 januari uitgezonden door de NPO. De musical werd eerder door het populaire programma Zapp Live al uitgeroepen tot beste theaterproductie van het jaar.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie