Schaatsen op natuurijs op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Schaatsen op natuurijs wordt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De voordracht die schaatsbond KNSB daartoe had ingediend is gehonoreerd.

Directeur-bestuurder Theo Fledderus van de KNSB liet weten 'supertrots' te zijn. ''Schaatsen op natuurijs zit zo in het DNA van de Nederlander, dat het in feite al cultureel erfgoed was.''

Immaterieel Erfgoed is een nieuwe tak van erfgoed sinds Nederland in mei 2012 het UNESCO-verdrag over immaterieel erfgoed ondertekende. Het gaat om een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven en zich uit in tradities, rituelen en gewoonten.

Schaatsen in Nederland heeft een eeuwenoude geschiedenis. Volgens de KNSB dateren de oudste 'ijzers' die zijn gevonden uit de dertiende eeuw. Aanvankelijk schaatste men om van A naar B te komen. In de loop der jaren werd het een vorm van vermaak.

Generaties

Fledderus: ''Nergens in de wereld wordt zo massaal bezit genomen van het (natuur)ijs als in Nederland. Al eeuwen. Dat zal ook altijd zo blijven. Wij als schaatsbond blijven ons ook maximaal inzetten om schaatsen door te geven aan volgende generaties.'' Volgens de KNSB zou leren schaatsen net zo gewoon moeten zijn als leren lopen, fietsen en zwemmen.

De samenstelling van de Nationale Inventaris wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

In De Lier is dit jaar in november al op natuurijs geschaatst. Zo’n vijftig liefhebbers konden schaatsen op een dun laagje ijs dat sinds maandagavond met hulp van de sproei-installatie in de vrieskou tot stand is gekomen.

Lees meer over:
Tip de redactie