Museum Boerhaave in Leiden heeft echte botten gevonden in een zeemleren vrouwelijke romp die in de achttiende eeuw bij lessen aan verloskundigen werd gebruikt. In de bijbehorende babypop zit zelfs een bijna volledig babyskelet.

"Het gebruik van echte botten bij medische educatie, was in de achttiende eeuw niet ongebruikelijk. Het model van Museum Boerhaave is echter uniek doordat zowel de vrouwenromp als de bijbehorende babypop origineel botmateriaal bevatten. Bovendien is er, voor zover bekend, wereldwijd geen enkele babypop zo compleet als dit exemplaar", aldus een woordvoerster van het museum.

De ontdekking werd gedaan toen men de poppen wilde gaan restaureren. Van beide objecten werd een CT-scan gemaakt. Er wordt nog nader onderzoek gedaan om de juiste datering en herkomst vast te stellen.

De gedachten gaan overigens al in de richting van de Leidse arts Gottlieb Salomon (1774 - 1865). "In een artikel uit 1803 meldt Salomon hoe hij in 1798 een verloskundige oefenpop heeft gemaakt. De overeenkomst met wat nu is aangetroffen, is treffend", aldus Boerhaave.