Henk Schiffmacher vindt dat jongeren tegenwoordig voorzichtiger zijn geworden. In de jaren 70 en 80 hadden mensen, inclusief hijzelf, "minder zelfbehoud".

In zijn fotoboek Henk Schiffmacher-Photographer zijn rauwe foto's te vinden van het straatbeeld uit de jaren 70 en 80.

Het boek is samengesteld door Schiffmacher's dochter Texas, die zelf ook fotografeert. Zij vond oude dia's in dozen, waarop Top Notch-baas Kees de Koning besloot dat ze er iets mee moesten doen. Het boek is een tijdsdocument geworden, vol met excentrieke figuren die Schiffmacher tijdens zijn vele reizen tegenkwam. 

"In die tijd waren er veel kleine stammetjes van subculturen. Nu lenen sommige mensen liever het imago van iemand anders", aldus Schiffmacher aan NU.nl. Zelf was hij vroeger nogal een "wild mannetje, die vrij leefde".

Zo heeft hij zijn dochter Texas ook opgevoed. Zij was al snel gewend aan op reis gaan en daar in dozen slapen, of aan het hebben van tatoeages. Tegenwoordig zit ze daar zelf ook onder en is ze volgens Schiffmacher "een echte reistante".

Ouderdomskwalen

Zelf is hij iets minder wild geworden, al komt dat vooral door ouderdomskwalen. Op een gegeven moment gaat dat wilde bestaan gewoon voorbij, merkt Schiffmacher. Daar hebben de mensen om hem heen ook last van. "Soms zie ik iemand voorbij rijden in zo’n karretje, die vroeger altijd met bier gooide in Paradiso."

Schiffmacher heeft het idee dat jonge mensen nu meer nadruk zijn gaan leggen op serieuzere zaken als werk. "Ook kiezen ze meer voor veilig. Dat zie je bijvoorbeeld aan hun tatoeages."

De uitgever van het boek verwacht dat de interesse van deze jonge mensen voor de tijdsgeest uit de jaren 70 en 80 juist wel groot is. Henk Schiffmacher-Photographer is dan ook in een grote oplage gedrukt.