Leon de Winter en John Irving vertrekken bij uitgeverij De Bezige Bij

Schrijvers Leon de Winter en John Irving vertrekken bij uitgeverij De Bezige Bij. Beide schrijvers verruilen de oorspronkelijke verzetsuitgeverij voor Hollands Diep.

Donderdag publiceerde De Bezige Bij een omstreden pamflet van de Belgische activist en zelfverklaard antizionist Dyab Abou Jahjah, getiteld Pleidooi voor radicalisering. Dat schrijft de Volkskrant.

In een interview met diezelfde krant zegt Jahjah dat De Winter en zijn echtgenote Jessica Durlacher niet thuishoren bij De Bezige Bij. Omdat zij volgens hem staan achter de bezetting van Israël, "achter de onderdrukking, achter misdaad tegen de menselijkheid".

Het is onrustig binnen uitgeverij De Bezige Bij sinds de komst van Jahjah. In april waren er al geruchten dat meerdere schrijvers overwogen om bij het bedrijf weg te gaan.

Durlacher liet in juni al weten dat haar volgende boek bij Hollands Diep zou verschijnen. De Winter kondigde donderdag aan dat zijn De dood van Europa verschijnt bij zijn nieuwe uitgeverij. Van Irving is nog geen nieuw boek aangekondigd.

Dreun

Durlacher noemde in april de komst van Jahjah "een dreun in haar gezicht". "Iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt, tja, hoe noem je zo iemand?"

"Kennelijk is het sociaal aanvaardbaar geworden om je zo uit te laten in intellectuele kringen. Dat voelt erg onveilig, moet ik zeggen", aldus de schrijfster.

Tip de redactie