Nieuw boek Cécile Narinx verschenen

Dit boek gaat niet over mode, het nieuwe boek van Cécile Narinx is verschenen. "We wilden over kleding vertellen, zonder het over mode te hebben."

Narinx, die in het dagelijks leven hoofdredacteur van de Nederlandse Harper’s Bazaar is en landelijke bekendheid verwierf als modedeskundige bij De Wereld Draait Door en door haar deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?, maakte het boek in samenwerking met beeldredacteur Marije van Regenmortel en journalist Merel Bem.

"We wilden een kloek boek met veel foto's en illustraties maken. Het moet een topje van de ijsberg tonen van wat er allemaal over kleren te vertellen valt, zonder het over mode te hebben", zegt Narinx.

Om dit te bewerkstelligen gingen Narinx en haar collega's op zoek naar 'klereverhalen'. Maar die moesten niet allemaal uit de pen van modekenners komen, liever niet juist.

"Ook mensen die niet bekend zijn konden iets insturen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook  Inez Weski (strafpleiter, red.) gevraagd waarom ze alleen maar zwart draagt, iemand van het Catharijneconvent in Utrecht legt uit waarop de kleding van een priester gebaseerd is en welke betekenis de borduursels hebben. We hebben Yvo van Regteren Altena gesproken. Hij is een goede vriend van Mark Rutte en beschrijft waar de premier zijn pakken haalt. Het is heel divers."

Geen mode

Het bijna vierhonderd pagina's ("dat wilde de uitgever graag en wij gaven daar met liefde gehoor aan") tellende Dit boek gaat niet over mode gaat dus niet over mode, maar waarover dan wel?

"Mode is meedoen met een trend", zegt Narinx.

"Maar een non volgt in de keuze van haar kleding geen trend. Die heeft haar eigen redenen om dat te dragen wat ze wil. Kleding schaf je aan of krijg je, maar het draagt altijd een verhaal met zich mee. Iedereen, behalve mensen op een naturistencamping, heeft met kleding te maken."

Lees meer over:
Tip de redactie