Bob Dylan niet aanwezig bij ceremonie Nobelprijs

Bob Dylan heeft in een persoonlijke brief aan de De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen (Kungliga Vetenskapsakademien) laten weten niet aanwezig te zullen zijn bij de ceremonie waar de Nobelprijs voor de literatuur aan hem uitgereikt zou worden.   

De Academie zegt de brief dinsdagavond te hebben ontvangen. Dylan schrijft in de brief dat hij niet in de gelegenheid is om naar Stockholm af te reizen omdat hij andere verplichtingen heeft. 

De 75-jarige singer-songwriter benadrukt in de brief hij het een eer vindt dat de prijs hem toevalt en dat hij de ceremonie graag persoonlijk bij had willen wonen.

Vorige maand werd bekend dat de zanger de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen. Het Zweedse Nobelprijs-comité had toen moeite om met de muzikant in contact te komen. Het duurde ruim twee weken voordat ze hem te pakken kregen en Dylan een reactie gaf op het winnen van de prijs. 

Dylan staat erom bekend niet graag over zijn eigen verdiensten te praten. "Het liefst houd ik me op de achtergrond om als folkzanger liedjes te schrijven over historische onderwerpen", zei hij ooit in een interview.

De uitreikingen van de Nobelprijzen vinden plaats op 10 december. Het komt niet vaak voor dat winnaars van de prijs deze niet op komen halen.

Tip de redactie