Martin Michael Driessen heeft met het boek Rivieren de ECI Literatuurprijs 2016 gewonnen. Naast de titel krijgt hij ook een bedrag van 50.000 euro.

De winnaar werd donderdag bekendgemaakt in Theater aan het Spui in Den Haag. Nieuwsuur zond de uitreiking live uit.

"Een boek dat leest als een roman", aldus de jury. Eerder kreeg Driessen al de voorkeur van de lezersjury, aan die prijs was een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Op de shortlist stonden naast Driessen ook Arnon Grunberg (Moedervlekken), Bert Natter (Goldberg), Connie Palmen (Jij zegt het), Marja Pruis (Zachte riten) en Tonnus Oosterhoff (Op de rok van het universum).

De jury van de jaarlijkse prijs bestaat uit recensenten en een lezersjury. Jeroen Brouwers ging er vorig jaar met de belangrijke literatuurprijs vandoor met zijn boek Het hout.

Longlist

Er zijn dit jaar voor de prijs 450 boeken ingezonden. Daarvan kwamen er in augustus 25 op de longlist. Uiteindelijk bleven er zes boeken over op de shortlist. Dit jaar waren er geen Vlamingen genomineerd.

De jury bestond uit onder anderen de Telegraaf-recensent Annet de Jong, schrijver en journalist Joost de Vries en journalist Jelle van Riet van De Standaard. Louise Fresco was de juryvoorzitter.

De ECI Literatuurprijs heette voorheen de aKO Literatuurprijs en wordt sinds 1987 uitgereikt in de categorieën fictie en non-fictie.