Dieetgoeroe Sonja Bakker heeft geen plagiaat gepleegd bij het schrijven van haar bestseller Bereik je ideale gewicht uit 2005 en enkele andere van haar boeken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald.

Bea Pols had Bakker aangeklaagd omdat Bakkers boek op sommige vlakken wel erg op haar boek Ontwikkel weer liefde & respect voor je lichaam uit 2003 leek.

De rechter beaamt dat 'naar hun aard' gekeken beide boeken op elkaar lijken. Dat is ook niet vreemd aangezien Pols en Bakker in dezelfde tijd hun opleiding tot gewichtsconsulente en voedingscoach volgden en dus dezelfde kennis opdeden. De totaalindruk van de beide boeken is echter totaal verschillend, zo oordeelt de rechtbank.

Conflict

Het conflict tussen Bakker en Pols duurt al jaren. In 2011 zei Pols nog dat ze de strijd wilde staken, maar daar kwam ze later op terug. In oktober 2014 beschuldigde Pols Bakker opnieuw van plagiaat. Dat deed ze omdat de ex van Bakker in een gesprek met Pols beloftes had gedaan, die uiteindelijk niet nagekomen werden.

Bakker wist dat er een gesprek tussen haar ex en Pols was geweest maar wist niet wat er besproken was. Zij stond ook niet achter de beloftes van een bloemetje of excuses.

De dieetgoeroe heeft altijd ontkend dat zij plagiaat heeft gepleegd. De rechtbank heeft Pols veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.