Schrijfster Helga Ruebsamen is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in haar woonplaats Den Haag. Dat heeft uitgeverij Atlas Contact bekendgemaakt. Ruebsamen werd 82 jaar oud.

"We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur", reageert Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. "Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken."

"De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot."

Ruebsamen werd op 4 september 1934 geboren in Nederlands-Indië en kwam naar Nederland toen de Tweede Wereldoorlog op het punt van uitbreken stond. In 1964 maakte ze haar debuut als schrijfster met de verhalenbundel De Kameleon

Excentriekelingen

Later schreef ze onder meer het succesvolle Op Scheveningen en haar Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze kreeg hiervoor de F. Bordewijk Prijs.

In 2001 werd de schrijfster bekroond voor haar gehele oeuvre met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. De verhalen van Ruebsamen, dochter van een Nederlandse moeder en een Joods-Duitse vader, kenmerken zich vanwege de excentriekelingen en outcasts. De schrijfster werkte verder jarenlang als columniste voor de Volkskrant.