Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, heeft in het geheim gewerkt aan een boek over haar leven en dat van haar criminele broer.

Het boek Judas, een familiekroniek ligt vanaf zaterdag in de winkel, meldt uitgeverij Lebowski

Volgens de uitgever schetst het boek een onthutsend beeld van een gezin dat dertig jaar lang werd geterroriseerd, bedreigd en afgeperst door Willem Holleeder. 

Het boek is in het diepste geheim voorbereid en gedrukt. Uitgever Oscar van Gelderen zegt in de Volkskrant dat zelfs boekhandelaren niet wisten waar het boek over ging. "Er werd gezegd: dit boek gaat goed verkopen, maar we kunnen niet zeggen waar het over gaat. Vertrouw ons maar, je ziet het wel als de pallets zaterdagochtend op de stoep staan", vertelt Van Gelderen.

Volgens De Telegraaf heeft Holleeder tussen 2012 en 2014 bijna alle voor hem belastende gesprekken van haar broer opgenomen. Het zou gaan om meer gesprekken dan eerder aangenomen. Uit het boek blijkt volgens de krant dat hij zijn familie dertig jaar lang terroriseerde.

Dood

In een interview met de Volkskrant zegt Astrid Holleeder zaterdag het boek te zien als een testament. Ze is ervan overtuigd dat haar broer haar zal laten liquideren. "De gedachte aan wraak op mij is het enige dat Willem overeind houdt", vertelt Holleeder. "Ik weet hoe het gebeurt, hij heeft het zo vaak verteld."

Ze beschrijft haar broer als een meedogenloze crimineel "die een schakeltje mist". Daarin verschilt hij van zijn voormalige vriend Cor van Hout, de man die samen met Holleeder 'meneer Heineken' ontvoerde en in 2003 om het leven kwam.

"Cor was een gezellige jongen. Hij had joie de vivre. Niemand bij ons thuis kende dat", zegt ze. "Voor de mensen om hem heen was Cor zacht. De meeste criminelen doen wat ze doen vóór hun familie. Zodat zij goed kunnen leven. Wim niet. Die vernietigde juist zijn eigen omgeving."

Rechten

Door rechten te gaan studeren probeerde Astrid Holleeder zich los te maken van "een bezoedelde familiegeschiedenis, waaraan ik feitelijk part noch deel had. Ik was 17 toen Heineken werd ontvoerd en wist net als de rest van ons gezin van niets", aldus de voormalige vertrouwelinge van Willem Holleeder in De Telegraaf.

Ze vertelt ook over de tegenwerking van Justitie waarmee ze te maken kreeg. "Op de dag voor mijn beëdiging als advocaat kreeg ik bericht dat deze ceremonie waarop ik me zo had verheugd, niet door kon gaan. Het Openbaar Ministerie, in de persoon van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, wilde niet dat ik advocaat werd. Ik zou een schande en een gevaar voor het vak zijn."

Onderwereld

Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor betrokkenheid bij een reeks moorden in de onderwereld en het beramen van moordaanslagen op zijn zussen Astrid en Sonja.

De zussen hebben in de rechtbank belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd. Judas, een familiekroniek speelt zich af tussen 2012 en het heden.

Advocaten

De advocaten van Willem Holleeder hebben zaterdag gereageerd op de publicatie van het boek. Zij vinden het opmerkelijk is dat er nu een boek met het verhaal van Astrid Holleeder is terwijl zij tijdens verhoren amper iets wilde verklaren.

Ook hebben de raadsheren kritiek op de media, omdat er niet aan wederhoor zou zijn gedaan bij de verhalen over dit boek: “De bereidheid om in deze lopende strafzaak de versie van één partij aan te nemen en weer te geven zonder kritische vragen te stellen en zonder te willen onderzoeken wat de andere kant van het verhaal is, blijkt opnieuw verbazingwekkend groot.”

De advocaten hopen dat getuigen vanaf nu weer zullen meewerken aan de verhoren.