De 11e editie van Nederland Leest, het evenement ter bevordering van het lezen van boeken, is dinsdag geopend in de Eerste Kamer op het Binnenhof in Den Haag. 

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet reikte de eerste boeken uit aan Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, en Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer.

Dit jaar is het thema democratie. Bij het thema zijn drie boeken gekozen, die tot en met woensdag 30 november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Dat zijn Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander. 

Democratie

Op woensdag 30 november organiseren dertien bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten over het thema democratie.

Enkele vragen die aan bod komen zijn of de democratie bestand is tegen de huidige problemen en uitdagingen en is meebeslissen in een referendum een feest of een fiasco? Diverse opiniemakers denken mee over deze vragen en hebben zich aan de campagne verbonden, onder wie Stine Jensen, Jort Kelder, Verbeet en Maarten van Rossem. 

Nederland Leest wordt in 2016 voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).