Herman Koch vindt dat 'bestseller' een scheldwoord is geworden. Volgens de 63-jarige schrijver denken veel lezers dat je als auteur een commerciële knieval hebt gemaakt als je veel boeken verkoopt.

"Als je in de bestsellerhoek terechtkomt, wordt al snel gedacht dat jouw boeken eigenlijk niet echt goed kunnen zijn", zegt Koch in gesprek met Het Parool.

Voormalig Jiskeft-lid Koch verkocht miljoenen exemplaren van zijn roman Het Diner, dat in meerdere landen vertaald werd en een filmadaptatie kreeg. De schrijver zegt dat het Nederlandse lezerspubliek argwanend wordt als een boek over de landsgrenzen successen boekt. 

"Ik hoef niet ingedeeld te worden bij een bepaalde canon of zo, maar ik vind het jammer dat de Nederlandse literatuur blijkbaar synoniem is met: alleen geschikt voor Nederland. Oftewel: werk dat alleen in deze kleine provincie begrepen kan worden. Zodra het de grenzen over gaat, wordt het verdacht. Dat vind ik bizar."

'Geen druk'

Onder de streep is de geboren Arnhemmer zeer tevreden over zijn succes als auteur. Zo kan hij het zich door de prestatie die hij met Het Diner heeft geleverd permiteren om een boek te schrijven dat iets minder vaak zal worden verkocht.

"Ik voel geen druk meer, eerder voel ik me bevrijd. Ik denk nu tijdens het schrijven: laten we maar eens zien waar ik uitkom."