Gemeentelijk Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam organiseren komend voorjaar samen en in beide gebouwen een expositie gewijd aan Pierre Janssen, de man die een halve eeuw geleden via de televisie veel mensen vaak voor het eerst in contact bracht met beeldende kunst.

Hij deed dat op een manier die iedereen kon snappen en nooit uit de hoogte was. Zijn programma Kunstgrepen, dat circa honderd afleveringen beleefde, trok wel 2 miljoen kijkers. "Een meesterverteller", gaat de tentoonstelling dan ook heten.

Janssen (1926-2007) was directeur van het museum in Arnhem, waar hij was geboren, en conservator van dat in Schiedam. In Arnhem legde hij een gewichtige collectie aan, met name van magisch realisten. De methode-Janssen, die soms gewoon tussen kinderen in op de grond ging zitten om met ze over kunst te praten, sluit aan bij wat ze volgens een woordvoerder in Arnhem willen: minder droge kunsthistorie, maar meer de verhalen achter de kunstwerken zelf. Dan beklijft het beter, is de overtuiging.

Over Janssen komen volgens Museum Arnhem volgend jaar ook een biografie en een film. De journalist en presentator overleed in 2007 op 81-jarige leeftijd.