Acteur Diederik Ebbinge krijgt het Spaans benauwd zodra hij het idee heeft in een keurslijf te worden gezet. "Ik vind het leuk als mensen denken: wat doet-ie nou?"

Ebbinge regisserde en schreef de speelfilm Matterhorn, over een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. "Na Matterhorn merkte ik bijvoorbeeld dat ik ineens door de goede smaak werd omarmd en door artistiekelingen die dachten dat ze er weer een leuke arthouse-jongen bij hadden", zegt Ebbinge in De Volkskrant..

"Toen belde Johan Nijenhuis mij voor een rol in Toscaanse Bruiloft en dan denk ik echt JAAAAAA!", vervolgt hij. "Dan denken mensen: heeft ie zo'n mooie film gemaakt en dan gaat-ie in Toscaanse Bruiloft spelen? Ja!" De acteur heeft geen innerlijk conflict als hij na iets artistieks iets commercieels doet. 

Spanning

Daarbij spreekt hij zich uit over zijn liefde voor een televisie- of filmset. "Ik voel me op een televisie- of filmset meer op mijn gemak dan op het podium. En je hoeft niet te touren; het gebeurt in één keer en je hoeft het niet 180 keer te herhalen. Het moet meer op het moment zelf gebeuren, daar zit ook een bepaalde spanning in."

"Ik vind het heerlijk op een set te zijn, het geeft me een schoolreisjesgevoel."