De Amerikaanse auteur Paul Beatty heeft de Britse Man Booker Prize 2016 gewonnen met het boek The Sellout. Hij is de eerste Amerikaan die de prestigieuze trofee in de wacht sleept.

De roman gaat over een man die zijn Californische stad terug op de kaart probeert te zetten doordat hij de slavernij en het scheiden van de rassen herinvoert op de lokale middelbare school. Het boek begint op het moment dat hij hiervoor voor het Amerikaanse Hooggerechtshof moet komen.

The Sellout is een satire over de relaties tussen rassen in de VS. ''Het duikt in het hart van de hedendaagse Amerikaanse samenleving met een wildheid van een soort die ik niet meer heb gezien sinds Swift of Twain", vergeleek een van de vijf juryleden de schrijver met grote auteurs uit het verleden.

''Het heeft elke sociale nuance, elke heilige koe eruit gehaald en laat ons hier tegelijkertijd over lachen en gruwelen. Het is echt een roman van onze tijd.''

Geldprijs

Aan de Bookerprijs is een bedrag van zo'n 56.000 euro verbonden. De belangrijkste Britse literatuurprijs bestaat sinds 1969 en werd uitgereikt aan schrijvers als Salman Rushdie en Hilary Mantel. Vorig jaar ging de prijs naar Marlon James. 

Tot 2013 was de prijs alleen voor auteurs uit Groot-Brittannië, Ierland en het Gemenebest. Sinds 2014 mogen ook Engelstalige boeken uit andere landen meedingen.